Even voorstellen: Katherine

Katherine lachte nooit toen we haar leerden kennen. Ze keek je ook maar zelden aan, verlegen als ze was. Maar als ze je dan in de ogen keek, zag je duidelijk de vastberadenheid en wilskracht.

Toen ze nog klein was zag haar toekomst er rooskleurig uit: haar vader zat in het leger en kon daar studeren. Toen hij in een rechtszaak getuigde tegen een corrupte beschermeling van Fujimori, de toenmalige president, belandde hij in de gevangenis. Om de eindjes aan elkaar te knopen verkocht Katherine snoepjes op straat, zoals zoveel kinderen in de grote stad. Nu is de democratie gelukkig weer hersteld en het gezin is weer bij elkaar. De vader van Katherine werkt nu als ‘mototaxista’, chauffeur van een ‘brommertaxi’. De benzine is duur en de winst minimaal, dus hij is bijna altijd aan het werk. Haar moeder werkt als interne hulp in de huishouding. Zij is alleen op zondag thuis. Als oudste in het gezin van 3 kinderen vervult Katherine de rol van moeder voor haar broertjes.

Katherine had een droom, een groot hart én een schoolhoofd dat haar talent herkende. Zo kwamen we elkaar tegen. Katherine wilde graag bij de politie. Om de opleiding tot onderofficier te kunnen doen heb je echter middelen nodig, en die waren er niet.
Je kunt je misschien voorstellen hoe groot de teleurstelling was toen ze werd afgewezen bij de politieacademie. Reden: je bent te klein. Katherine is echter niet voor één gat te vangen: ze is rechten gaan studeren!

Als je Katherine nu tegenkomt zie je een jonge vrouw die je aankijkt, haar mening met je deelt en lacht. Haar droom is intussen ook doorontwikkeld: ze wil nu rechter worden. Na de eerste vijf jaar van haar is ze nu werkervaring op aan het doen en aanvullende opleidingen aan het volgen in die richting. Haar ouders zijn heel trots,  ze is een voorbeeld voor andere scholieren en studenten en hebben wij er alle vertrouwen in dat Lima straks een vrouwelijke rechter heeft die goede dingen kan doen voor de zwakkeren in de samenleving …